sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Schakel- en Verdeelinrichtingen

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Schakel- en Verdeelinrichtingen-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Schakel- en Verdeelinrichtingen

 

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Ingebouwde (schakel)componenten

Ten aanzien van de ingebouwde componenten wordt gesteld dat de temperatuurstijging niet hoger mag zijn dan wat door de fabrikant is opgegeven. Indien de fabrikant geen waarde opgeeft, dient de maximale waarde uit het productvoorschrift gehanteerd te worden.

Aangezien de individuele productvoorschriften en het voorschrift voor verdeelsystemen niet met elkaar in lijn zijn, komen hieruit heel praktische problemen voort. Zo stelt NEN-EN-IEC 60947, het productvoorschrift voor industrieel schakelmateriaal (denk aan vermogenschakelaars, lastschakelaars en contactors / magneetschakelaars), dat de maximale temperatuurstijging op de terminals van de componenten 80K mag bedragen. Bij een omgevingstemperatuur van 35oC levert dit een absolute temperatuur van 115oC op. Dat is heel hoog.

 

temperatuurstijging

Toegestane temperatuurstijgingen volgens NEN/EN/IEC 60947.

 

De specificatie van de nominale stroom, die op het typeplaatje van de schakelaar staat,  is een specificatie volgens het produktvoorschrift van de component. Stel nu dat een dergelijk component in een verdeelsysteem wordt toegepast, dan moet de component moet aan de eisen voor toegestane temperatuurstijgingen volgens de NEN/EN/IEC 61439 voldaan worden.

 

temperatuurstijging

 

Daarbij komt het feit dat individuele componenten volgens hun productvoorschrift in ‘open lucht’ worden getoetst op hun thermisch gedrag. Zet je een dergelijke component in een behuizing (lees: in een verdeelsysteem) dan wordt de component als gevolg van de temperatuurstijging van de lucht binnen in het verdeelsysteem warmer dan bij een test in open lucht (buiten het verdeelsysteem). Deze achtergronden maken dat een vermogenschakelaar (maximale waarde van een frame-size) slechts met grote moeite met zijn nominale stroomwaarde kan worden toegepast binnen een verdeelsysteem. Veelal moet er worden ge-derate (belastingstroom verlagen).