sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Schakel- en Verdeelinrichtingen

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Schakel- en Verdeelinrichtingen-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Schakel- en Verdeelinrichtingen

 

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Inbouw van vermogensschakelaars

Vermogensschakelaars hebben de gewoonte tijdens het onderbreken van grote stromen 'af te blazen'. Dit betekent dat de hete gassen die bij de onderbreking als een gevolg van de lichtboog in de vermogensschakelaar ontstaan, uit de schakelaar vrijkomen. 

 

Dit brengt drie aspecten met zich mee waarmee rekening gehouden moet worden:

 

1. Er treedt een al dan niet sterke drukverhoging binnen het compartiment op. De doorgelaten I2t-waarde van de vermogensschakelaar kan in eerste instantie worden gezien als een maat hiervoor. Binnen metaalomhulde systemen met een lage afschermingsgraad (IP-graad) brengt deze drukverhoging doorgaans geen problemen met zich mee: door spleten en kieren (eventueel ventilatiegaten) wordt de druk vereffend. Echter in geheel gesloten kunststofomhulde systemen, heeft de druk nauwelijks mogelijkheden zich te vereffenen. De krachten die in dit geval op de deksels wordt uitgeoefend kunnen aanzienlijk zijn en eventueel de deksels letterlijk 'kapot drukken'.

 

2. Bij het ontgassen van een vermogenschakelaar komen een groot aantal roetachtige deeltjes vrij, die voor een zwarte aanslag zorgen. Dit lijkt vrij dramatisch, echter uit elektrisch oogpunt wordt de spanningsvastheid (de mate van isolatie) er doorgaans niet of nauwelijks door aangetast. Bij twijfel dient dit overigens wel geverifieerd te worden. Indien een kast door allerlei spleten en kieren de druk vereffent, kan het gebeuren dat de sporen aan de buitenkant van het verdeelsysteem duidelijk herkenbaar zijn. Dit heeft een negatieve invloed op het kwaliteitsgevoel van een klant bij het verdeelsusteem. Ook hier kan in zijn algemeenheid worden gesteld dat met een vermogensschakelaar met een lage doorgelaten I2t-waarde dit probleem zo veel mogelijk wordt voorkomen.

 

3. Veel ernstiger is dat het ontgassen van vermogenschakelaars kan leiden tot het ontsteken van een elektrische vlamboog ('pen boog sluiting') binnen het verdeelsysteem. Zeker als de afblaasopeningen van de vermogensschakelaar aan de voedende zijde van de schakelaar  zit, moet men hierop bedacht zijn.

 

Vermogensschakelaar

Vermogensschakelaar.

 

Voor een kortsluitstroom boven 10kAeff of een doorgelaten piekstroom van een beveiligingscomponent (smeltzkering of vermogenschakelaar) > 17kApiek stelt het voorschrift dat er voor de verificatie van het ontwerp een kortsluittest moet worden uitgevoerd. Met name de bovengenoemde aandachtspunten worden hiermee gecontroleerd.

 

Meer lezen

Lees meer over vermogensschakelaars in Soorten scheiders.

 

Auteur: Ir. Roel Ritsma, Entheq

Gerelateerd aan Inbouw van vermogensschakelaars