sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Schakel- en Verdeelinrichtingen

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Schakel- en Verdeelinrichtingen-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Schakel- en Verdeelinrichtingen

 

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Het maken van een aftakking van een railsysteem

Onderstaande afbeelding geeft een aftakking van een hoofdrail naar een afgaand veld weer. De hoofdrail wordt beveiligd door de hoofdbeveiliging, in dit geval bijvoorbeeld in de vorm van patronen.

Aftakking van een hoofdrail naar een afgaand veld
 

De aftakking bestaat uit een kort stukje rail of kabel, een lastschakelaar, patronen en een afgaande kabel. De afgaande kabel wordt beveiligd door de patronen in de aftakking, waarbij de vraag naar voren komt hoe het met het stukje rail of kabel en de lastschakelaar gesteld is.

 

Volgens de norm is het toegestaan de verbinding te dimensioneren op basis van de beveiliging in het afgaande veld. Er zijn dan wel specifieke eisen die aan de verbinding worden gesteld.

 

De voorwaarde is dat deze geleiders zo zijn ingericht dat er bij normaal bedrijf geen inwendige kortsluiting tussen fasen en/of tussen fasen en aarde is te verwachten. Het voorschrift in onderstaande tabel verduidelijkt wat hiermee wordt bedoeld.

Aftakking railsysteem

Aftakking railsysteem

 

Geleidertype

Eisen

Blanke geleiders of eenaderige geleiders met fundamentele isolatie, bijvoorbeeld kabels volgens IEC 60227-3

Wederzijds contact of contact met geleidende delen moet worden voorkomen, bijvoorbeeld door het gebruik van afstandsstukken.

 

Toelichting:

Deze configuratie komt in de praktijk vaak voor, bijvoorbeeld singles die van een railsysteem direct naar een vermogenschakelaar of patroonlastschakelaar gelegd worden. Door de afstand tussen de kabels en hun lengte (lees: bewegingsvrijheid) kunnen ze vaak zonder afstandstuk niet met elkaar in contact komen.

Het verdient de aandacht dat de singles niet met de rails van andere fasen of geaarde kastdelen in contact komen. (Het in contact komen met ongeïsoleerde rails van andere fasen mag overigens volgens clausule 8.6.3 van IEC 61439-1 sowieso niet.)

Eenaderige geleiders met fundamentele isolatie en een maximaal toegelaten bedrijfstemperatuur voor de geleider van ten minste 90 °C, bijvoorbeeld kabels volgens IEC 60245-3, of hittebestendige thermoplastische (PVC) geïsoleerde kabels volgens IEC 60227-3

Wederzijds contact of contact met geleidende delen is toegelaten, mits er geen uitwendige druk wordt uitgeoefend. Contact met scherpe randen moet worden voorkomen.

Deze geleiders mogen slechts zo worden belast dat een bedrijfstemperatuur van 80 % van de maximaal toegelaten bedrijfstemperatuur voor de geleider niet wordt overschreden.

 

Toelichting:

Het gebruik van standaard VD90 draad komt voor deze aftakkingen in de praktijk heel veel voor. Doorgaans vindt er geen kritische toetsing plaats, terwijl dat volgens de norm wel moet.

Bij geteste configuraties kan de temperatuur worden gemeten. Bij verificatie volgens analyse kan de kabeldoorsnede worden bepaald volgens IEC 60364-5-52 (zie voorbeelden in annex H). Door voor HD90 draad de tabel van 70°C PVC aan te houden, kan aan de eis van een bedrijfstemperatuur van 80 % van de maximaal toegelaten bedrijfstemperatuur voor de geleider worden voldaan. 

Er wordt tevens gesteld dat ‘er geen uitwendige druk wordt uitgeoefend’. Het voorschrift definieert niet wat hiermee precies wordt bedoeld. De interpretatie die aangehouden kan worden is uitwendige druk die kan leiden tot (plastische) vervorming van isolatiemateriaal. Voorbeelden:

  • een aantal kabels gebundeld door (spiraal) profielen of niet strak aangehaalde ty-raps is akkoord
  • een aantal kabels strak geklemd onder een trekontlasting is niet akkoord

Geleiders met fundamentele isolatie, bijvoorbeeld kabels volgens IEC 60227-3, met aanvullende secundaire isolatie, bijvoorbeeld afzonderlijk omklede kabels met krimphuls of afzonderlijk gelegde kabels in installatiebuis van kunststof.

Geen aanvullende eisen

 

Toelichting:

Het betreft hier aparte kabels dan wel het toevoegen van een additionele isolatie. De genoemde kabels en voorschriften zijn voorbeelden en dus niet dwingend voorgeschreven: een kabel met een specificatie ‘dubbel geïsoleerd’ of ‘versterkte isolatie’ voldoet.

Geleiders die zijn geïsoleerd met een materiaal met een zeer grote mechanische sterkte, bijvoorbeeld ethyleen-tetrafluor­ethyleen (ETFE), of dubbel geïsoleerde geleiders met een versterkte buitenmantel die is gespecificeerd voor gebruik tot 3 kV, bijvoorbeeld kabels volgens IEC 60502

Een‑ of meeraderige mantelkabels, bijvoorbeeld kabels volgens IEC 60245-4 of IEC 60227-4

 

Auteur: Ir. Roel Ritsma, Entheq

 

Meer lezen

Lees meer over lastschakelaars.

Gerelateerd aan Het maken van een aftakking van een railsysteem