sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Schakel- en Verdeelinrichtingen

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Schakel- en Verdeelinrichtingen-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Schakel- en Verdeelinrichtingen

 

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Een volledig geïsoleerd verdeelsysteem bouwen

Volledig geïsoleerde verdeelsystemen moeten aan een aantal eisen voldoen. Hieronder wordt een opsomming van deze eisen gegeven.

  • Volledig geïsoleerde verdeelsystemen moeten een volledige omhulling van isolerend materiaal hebben. Daarnaast moet het volledig geïsoleerd symbool aan de buitenkant zichtbaar zijn (zie hierboven); 
  • Het isolatiemateriaal waarvan de omhulling is gemaakt, moet bestand zijn tegen de normaal optredende mechanische, elektrische en thermische invloeden;
  • Er mogen geen geleidende delen door de omhulling worden doorgevoerd zodanig dat bij een interne fout de mogelijkheid ontstaat dat een foutspanning aan de buitenkant van de omhulling komt;
  • Van een verdeelsysteem dat is verbonden met de voeding en klaar is voor gebruik moet de omhulling minimaal IP 2XD zijn. Er mag geen enkel geleidend deel aangeraakt kunnen worden;
  • Als deuren, deksels en dergelijke geopend kunnen worden zonder het gebruik van een sleutel of gereedschap, dan moet dat gedeelte van het verdeelsysteem zijn voorzien van een obstakel van isolerend materiaal zodat er niet per ongeluk contact gemaakt kan worden met een geleidend materiaal. Dit obstakel van isolatiemateriaal mag niet verwijderd kunnen worden zonder het gebruik van een gereedschap.

 

Als het nodig is om metalen delen buiten de omhulling te brengen (denk bijvoorbeeld aan verlengassen van schakelaars en aan bevestigingschroeven voor muurmontage) dan moeten deze  aan de binnenkant of aan de buitenkant van de omhulling geïsoleerd worden ten opzichte van de onder spanning staande delen voor de maximaal gespecificeerde spanning van het hele verdeelsysteem. Indien van toepassing, geldt ook nog dat deze isolatie voldoende is voor de maximaal gespecificeerde impulsspanning van het gehele verdeelsysteem.

 

Wanneer het verdeelsysteem metalen knoppen en/of handles heeft, moeten deze geïsoleerd zijn voor de maximaal gespecificeerde isolatiespanning.

 

Als er op een volledig geïsoleerd verdeelsysteem afgaande groepen worden aangesloten die een PE vereisen, dan moet hiervoor een duidelijk gemerkte terminal aanwezig zijn. Het verschil met niet volledig geïsoleerde verdeelsystemen is dat de PE binnen het volledig geïsoleerde verdeelsysteem op dezelfde wijze geïsoleerd moet worden ten opzichte van spanningsvoerende- en geleidende delen als het geval is bij isolatie van de spanningsvoerende delen.

 

Het belangrijke verschil met niet volledig geïsoleerde systemen is dus dat bij volledig geïsoleerde systemen de geleidende delen binnen het verdeelsysteem niet met de PE verbonden mogen worden. Dit geldt voor een (stalen) montageframe, maar ook voor apparatuur die in het verdeelsysteem wordt ingebouwd. Zelfs als deze apparatuur een PE-terminal heeft mag deze niet met de PE van het verdeelsysteem worden verbonden.

 

Meer lezen

Lees meer over isolatie van een verdeelsysteem.