sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Schakel- en Verdeelinrichtingen

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Schakel- en Verdeelinrichtingen-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Schakel- en Verdeelinrichtingen

 

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Te hoge gelijktijdigheidsfactor

Tijdens een thermografische inspectie van een verdeelsysteem worden temperaturen gemeten die aanleiding geven tot nader onderzoek.

Te hoge temperaturen in verdeelsysteem bij thermografsche inspectie

 

Voor de thermografische inspectie moet de kast geopend zijn, de afdekplaten verwijderd. In een geheel gesloten kast moet rekening worden gehouden met een opwarming van de temperatuur van de lucht in het verdeelsysteem van circa 20 oC. De gemeten waarden moeten dus met circa 20 oC worden verhoogd.

 

De NEN-EN-IEC 61439 stelt, overigens analoog aan de NEN-EN-IEC 60439, dat voor de ingebouwde componenten de maximale temperaturen worden bepaald door de desbetreffende productnorm voor de afzonderlijke componenten (NEN-EN-IEC 61439, tabel 6). Voor een installatieautomaat betekent dit dat deze maximaal 60oC mag stijgen ten opzichte van de omgevingstemperatuur.

 

In het verdeelsysteem worden de groepen 1, 2 en 3 voor het voeden van verlichting (HF-TL) gebruikt, groep 4 is een reservegroep. Informatie van de gebruiker levert op dat de automaten in groep 1 tot en met 3, origineel C-16A, zijn vervangen door een zwaarder caliber. Er zijn momenteel C-20A automaten in het verdeelsysteem gemonteerd.

 

Metingen

Aan de groepen 1 tot en met 3, die ook zichtbaar zijn op de thermografische foto, zijn een aantal indicatieve metingen uitgevoerd. Hiervoor is alle verlichting aan geschakeld. De momentane stromen zijn:

 

Groep

Stroom

[A]

Spanning

[V]

Cos_phi

Vermogen

[kVA]

Opgegeven vermogen

(tekening)

[kVA]

1

17,5

232

0,99

4

2,6

2

17,4

233

0,99

4

2,6

3

16,8

234

0,99

3,9

3,5

 

 

De oorzaak/oorzaken van het probleem

Opvallend is dat het aangesloten vermogen aan verlichting duidelijk hoger is dan het opgegeven vermogen. Klaarblijkelijk is de aangesloten belasting in de loop van de tijd verhoogd, hetgeen ook de uitwisseling van de automaten met een zwaarder caliber verklaart.

 

Uit de metingen blijkt dat de belasting van de groepen 1 tot en met 3 wel boven de standaardspecificaties voor dit soort verdeelsystemen ligt. Standaard wordt door de fabrikant van het verdeelsysteem een gelijktijdigheidfactor van 60 % gedefinieerd. Dit zou betekenen dat er voor de groepen 1 tot en met 3 gelijktijdig een stroom van 12A zou lopen, terwijl er gelijktijdig een stroom van ca. 17A gemeten is.

 

 

De oplossing(en) voor het probleem

De gelijktijdige belasting van de eindgroepen reduceren tot 60 %. Dit kan bereikt worden door de aangesloten verlichting van groep 1 t/m 3 te verdelen over groep 1 t/m 4 (reservegroep gebruiken).

 

Bron: Eaton

 

Meer lezen:

Lees meer over de gelijktijdigheidsfactor.

Lees meer over de NEN-EN-IEC 61439.